Energiebesparing

Slim omgaan met energie

Hieronder een aantal tips waar je op kunt letten om te besparen op je energierekening.

Verwarm alleen de kamers die je ook gebruikt. Meestal springt de centrale verwarming aan zodra het buiten wat kouder wordt (vaak vanaf 15°C). Door selectief te verwarmen hoef je niet het hele huis op te warmen.

Zet je thermostaat een graadje lager en houd warme kleren aan. Iedere graad aan ruimtetemperatuur die je lager gaat, bespaar je 6% energie.

Bij afwezigheid overdag kan de thermostaat op 15 graden worden gezet, afhankelijk van het gebouw/huis. Volgens Milieu Centraal bespaart dit gemiddeld €160,- op jaar basis. Doet men dat ook nachts bespaart men nog eens €100,-

Door het gebruik van een slimme thermostaat kun je op afstand de verwarming bedienen met een tablet of smartphone, en weer aanschakelen terug op weg naar huis. Met een automatiseringssysteem kan je zelfs voorkomen dat je energie verspilt door de verwarming automatisch uit te laten schakelen wanneer je niet thuis bent.

Isoleer je huis. Wie niet meteen dure energiebesparende maatregelen wil nemen, kan vooral bij oudere objecten gebruik maken van simpele middelen zoals radiatorfolie en tochtstrips. Dak-, vloer- en muurisolatie zijn natuurlijk effectiever. Als huiseigenaar kan je subsidies krijgen op de aanschaf van nieuwe ramen. HR++ glas. Zie hiervoor (energiesubsidiewijzer.nl)

Vergelijk leveranciers. Om kosten te besparen is het van groot belang om online leveranciers te vergelijken. Het loont deze vergelijking te doen. Volgens Sanne de Jong van Gas-licht.com: “Uit de Energie-Monitor blijkt: Een gemiddeld gezin dat 3500 kWh stroom en 1500m³ gas verbruikt, bespaart met overstappen ongeveer €350,- “.

Let bij vloerverwarming op het gebruik van vloerkleden, poef, e.d. Ook bij vloerverwarming zijn er wat beperkingen omtrent het kamerontwerp of het indelen ervan. Er zijn dan weliswaar geen radiatoren maar toch kun je vanuit een thermisch oogpunt gezien de kamer niet geheel vrij inrichten. Als je bijvoorbeeld een decoratief tapijt legt over de afwerkvloer, dan beperkt dat de warmteafgifte naar de kamer. Het resultaat: je zet de thermostaat hoger waarmee de verwarmingskosten kunnen stijgen. Dit geldt voor alle objecten die met een groot oppervlak in contact staan met de afwerkvloer (Poef, kussens, matrassen, matten, etc.).

Bij de planning van het verwarmingssysteem houdt Karbonik rekening met mogelijke inrichting van de vertrekken. Zo worden er vooral naar de muren toe – waar vaak kasten komen te staan –  randzones vrijgehouden van actieve vloerverwarming. Een kast zou de warmte van de vloer immers tegenhouden.

Switch The Language
  010-2613519
  info@karbonik.nl

  Bezoekadres
  Directiekade 2
  3089 JA Rotterdam

  Postadres
  Müllerkade 391
  3024 EP Rotterdam