faq karbonik verwarmingsfolie

Karbonik verwarmingsfolie

Karbonik kan onder vrijwel ieder vloerbedekkingstype worden gelegd. Toch zijn er belangrijke punten om rekening mee te houden.

 • Bij plavuizen of tegels moet een flexibele tegellijm in combinatie met flexibele voegenlijm worden gebruikt die geschikt is voor vloerverwarming. Deze is verkrijgbaar bij uw installateur of een bouwmaterialenspecialist.
 • Bij vloerkleed of tapijt is het noodzakelijk dat u een soort kiest die voor vloerverwarming geschikt is, zonder foam rug.
 • Pvc en linoleumvloeren moeten eveneens geschikt zijn voor vloerverwarming.
 • Parket en laminaat zijn in het algemeen uitermate goed geschikt indien deze niet al te dik zijn (vanwege de thermische isolatie).

De kosten van het verbruik zijn afhankelijk van veel factoren. De belangrijkste zijn:

 • Hoe de gebruiker met de verwarming omgaat
 • De isolatiegraad van de woning
 • De prijs van elektriciteit

Iemand die weinig thuis is, en erg let op zijn of haar energieverbruik zal minder energie verbruiken dan iemand die veel thuis is en het bijv. snel koud heeft.
Ook de isolatiegraad van de woning heeft invloed op het energieverbruik. Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder warmte er verloren gaat, en hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen. Daarbij is ook het soort woning van belang. Een appartement met aan alle kanten buren met verwarmde woningen, heeft minder energie nodig om verwarmd te worden, dan een vrijstaande woning.
Tenslotte zijn de kosten natuurlijk afhankelijk van de prijs van elektriciteit.

Als de door u gekozen vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming, is deze ook geschikt voor verwarming met Karbonik verwarmingsfolie.

Doordat er onder de Karbonik verwarmingsfolie een vloersensor geplaatst wordt, wordt de maximum temperatuur van de folie begrensd en zal de vloer nooit warmer worden dan de limiet die voor de betreffende vloerbedekking geldt.

Veel vloerleveranciers zijn nog onbekend met de verwarmingsfolie van Karbonik en vergelijken dit met traditionele elektrische verwarming. Deze vergelijking is niet correct. Voor meer informatie, zie ook de informatie onder de vraag “Waarom wordt elektrische vloerverwarming expliciet uitgesloten door vloerleveranciers?”

In principe kan Karbonik prima in dit soort “hybride” situaties worden toegepast. Er moet wel rekening worden houden met de temperatuurregeling voor deze kamer. Het is systeemtechnisch niet mogelijk om twee thermostaten voor 2 verschillende systemen in eenzelfde kamer toe te passen. Dit leidt er namelijk automatisch toe dat één van de systemen domineert en de controle overneemt. Wij raden in deze situatie aan Karbonik vloerverwarming primair te gebruiken om de kou uit de vloer te halen, waarbij de Karbonik thermostaat uitsluitend de vloertemperatuur regelt. De ruimtetemperatuur wordt door de thermostaat van de radiatoren geregeld.

In Nederland verbruikt een gezin met een gemiddelde tussenwoning volgens het CBS (2019) per jaar 1200m³ aardgas alleen voor verwarming (ca. 12.000 kWh).

Door lokaal te verwarmen met een Karbonik vloerverwarmingssysteem met een rendement van 100% bespaart u tegenover een radiator gedreven cv-systeem tussen 40-50% aan energie. Er is dan slechts ca. 6.000 kWh per jaar nodig.

De belangrijkste redenen voor dit lage energieverbruik zijn:

Weinig warmteverliezen – Geen extra energieverbruik door circulatiepompen – Betere warmteregelingsmogelijkheid – Werkt sneller omdat het dicht onder het vloeroppervlak gelegd kan worden. Voor meer informatie bezoek deze pagina.

Hoe snel de vloer opwarmt hangt af van wat voor vloerbedekking en isolatiemateriaal u gebruikt. Bij een voldoende geïsoleerde pvc of houten vloerbedekking kan de Karbonik vloerverwarming deze in 15-20 minuten op temperatuur brengen. Bij tegels en plavuizen is de opwarmtijd gemiddeld 30-35 minuten.

Karbonik vloerverwarmingssystemen zijn geschikt voor het verwarmen van een heel huis, een enkele kamer als ook voor het bijverwarmen of alleen warmhouden van een vloer.

.

In appartementengebouwen geldt vrijwel altijd de voorwaarde dat er contactgeluidsisolatie moet worden aangebracht onder een harde vloerbedekking. Wij raden hiervoor aan om Heatblok van 8 mm dikte onder de Karbonik verwarmingsfolie aan te brengen. De Heatblok biedt een geluidsreductie van 10 dB ΔLlin. Daarnaast heeft het een isolerende werking waardoor er minder warmteverlies is naar de ondervloer.

De maximale hoeveelheid stroom die u kunt gebruiken is begrensd door de capaciteit van de huisaansluiting. Standaard in Nederland is dit 3 x 25 Ampère. Omgerekend is dat circa 17 kW. Als u uw huis volledig elektrisch met Karbonik vloerverwarming wilt verwarmen, dan heeft u daarvoor doorgaans niet meer vermogen nodig dan 8 kW (geldt voor een gemiddelde Nederlandse tussenwoning met isolerende R-waarde van 1 tot 3 m²K/W en HR glas met U-waarde van 2,0 tot 1,7 W/m²K).

Er blijft dus 9 kW vermogen voor andere elektrische stroomverbruikers over. Wanneer u gebruik maakt van een capaciteitsschakeling in de meterkast kan het stroomverbruik van zware verbruikers zoals een inductiekookplaat gedetecteerd worden en de stroomkring waaraan de Karbonik vloerverwarming aangesloten is, tijdelijk worden onderbroken. Zo worden eventueel optredende piekbelastingen voorkomen. Dit heeft verder weinig invloed op de verwarming omdat deze piekbelasting vaak niet langer dan 3-4 minuten duurt.

Bij een Karbonik vloerverwarmingssysteem wordt de vloertemperatuur met behulp van een vloersensor geregeld. In de thermostaat wordt een maximale vloertemperatuur ingesteld. De ingestelde vloertemperatuur is afhankelijk van de soort vloerbedekking die u heeft.

Pvc en houten vloeren mogen worden verwarmd tot maximaal 27~28 °C. Tapijtvloeren mogen tot maximaal 28 °C verwarmd worden. Plavuizen en tegels kunnen tot maximaal 29~31 °C verwarmd worden.

De dunne isolatielaag onder de Karbonik folie heeft 2 functies. Ten eerste zorgt deze laag ervoor dat de warmte naar boven straalt en niet in de ondervloer verdwijnt. Bij een zwevende vloeropbouw, ligt onder de isolatielaag ook nog een reflectiefolie om dit effect te versterken.
Daarnaast gebruiken wij de isolatielaag om aansluitingen van de verwarmingsfolie weg te kunnen werken.
Voor beganegrond vloeren raden wij een minimale isolatielaag van 20 mm aan. Op verdiepingsvloeren, waar minder warmteverlies is doordat de ruimte eronder ook verwarmd is, kan volstaan worden met een dunnere isolatielaag. De minimale dikte die wij nodig hebben voor het wegwerken van de aansluitingen is 8 mm.

Een warmwater-vloerverwarmingssysteem bevindt zich meestal diep in de dekvloer (min. 4 cm). De warmte komt heel langzaam en gelijkmatig omhoog en een te hoge temperatuur (>30 °C) kan worden uitgesloten door een passende limiet in te stellen op de thermostaat van het systeem. Bovendien is de oppervlakte-output van de meest bekende systemen iets meer dan 100 W/m².

Traditionele elektrische vloerverwarmingssystemen bestaan uit een verwarmingskabel, die boven de dekvloer wordt geplaatst en in contact komt met de bovenste vloer. Deze elektrische verwarming is dus vergelijkbaar met een warm snoer onder de vloer. Keramische tops of natuursteen kunnen deze ongelijke warmte-inbreng compenseren, hout kan dat niet en zou in het ergste geval beschadigd raken. Het oppervlaktevermogen van traditionele elektrische vloerverwarming begint bij ca. 120 W/m², wat boven het vermogen ligt, dat kan worden overgebracht volgens de CE-normen van laminaat of parket. Het resultaat zou een warmteopbouw zijn, die alleen kan worden vermeden door middel van passende regelgeving. Als deze regeling niet goed werkt, of in het geval van een bedieningsfout, kan deze controle ook leiden tot schade aan de houten vloer. Om deze reden zijn laminaatfabrikanten erg voorzichtig wanneer het gaat om elektrische vloerverwarming.

Voor vloerbedekkingen van hout (parket of laminaat) en pvc heeft Karbonik verwarmingsfolie met een verwarmingsvermogen van ca. 100 W/m2 of lager. Deze verwarmingsfolie is voorzien van een koolstofverwarmingscoating die de prestaties bij overtemperatuur beperkt. Bovendien wordt de temperatuur van de verwarmingsfolie gelimiteerd met behulp van een vloersensor. Daarom is warmteopbouw uitgesloten bij een professionele installatie en is Karbonik vloerverwarmingsfolie geschikt voor laminaat en andere houtsoorten.

Nee, u kunt de verwarmingsfolies ook deels alleen gebruiken waar u een warme vloer wil hebben. In de slaapkamer, bijv. alleen de loopgedeeltes links en rechts van het bed, in de woonkamer alleen voor de bank of in de eetkamer alleen onder de eettafel. Als de Karbonik verwarmingsfolie echter als hoofdverwarming dient in een ruimte, moet ten minste 85% van de ruimte van de verwarmingsfolie worden voorzien

De folie is standaard verkrijgbaar in breedtes van 50 cm of 80 cm. Bij grote opdrachten is het in overleg mogelijk speciale breedtes te vervaardigen. Het vermogen van de verwarming ligt tussen 80 W/m² en 125 W/m². Vermogens tot 250 W/m² zijn mogelijk op verzoek van de klant.

Nee, de verwarmingsfolie is niet geschikt voor natte ruimtes en/of natte cellen. De folie kan wel in badkamers gebruikt worden; alleen niet direct onder het bad of de douchebak (zone 0 in de NEN1010).

Schakel de verwarming uit door de aardlekschakelaar van de groep uit te schakelen waaraan de verwarming is gekoppeld. Neem vervolgens zo spoedig mogelijk contact met ons op via tel. 010-2613519 of met uw installateur.
Onze experts kunnen meestal beoordelen waar de schade zich precies voordoet. Zolang de schade zich niet heeft voorgedaan in het gebied van de koperen strips, kan deze verholpen worden door de randen van de beschadiging af te plakken met isolatietape. Daarbij moet ervoor gezorgd worden dat de beschadiging geen contact maakt met elektrisch geleidende delen. Als de koperen strip beschadigd is, dan is de verwarmingsfolie defect en zal moeten worden verwijderd! U kunt de folie echter vanaf de beschadiging inkorten en het nog intacte stuk gebruiken. Dit zal opnieuw aangesloten of afgeïsoleerd moeten worden. Deze reparatie moet altijd door een vakkundige installateur gedaan worden!

Dit hangt met name af van de mate van isolatie van het gebouw. Karbonik werd oorspronkelijk ontwikkeld als bijverwarming om het wooncomfort te verhogen. De verwarmingscapaciteit ligt tussen 75W/m² en 125 W/m² afhankelijk van de vloerbedekking.
In moderne, goed geïsoleerde gebouwen kan een capaciteit van 50 W/m² zelfs al voldoende zijn om het gebouw volledig en comfortabel te verwarmen. In oudere, minder geïsoleerde gebouwen moet echter rekening gehouden worden met een capaciteit van 100 W/m² om een comfortabel verwarmingsniveau te bereiken. Indien ervoor gekozen wordt om Karbonik vloerverwarming als enige vorm van verwarming te gebruiken, zal dus rekening gehouden moeten worden met de vloerbedekking. Of extra isolatie aangebracht moeten worden.
Daarnaast is het ook mogelijk om extra warmte toe te voegen met muur- of plafondverwarming van Karbonik. Onze specialisten kunnen u adviseren over de beste oplossing voor uw woning.

Switch The Language
  010-2613519
  info@karbonik.nl

  Bezoekadres
  Directiekade 2
  3089 JA Rotterdam

  Postadres
  Müllerkade 391
  3024 EP Rotterdam