faq karbonik verwarmingsfolie

Karbonik verwarmingsfolie

Karbonik kan onder vrijwel ieder vloerbedekkingstype worden gelegd. Toch zijn er belangrijke punten om rekening mee te houden.

 • Bij plavuizen of tegels moet een flexibele tegellijm worden gebruikt die geschikt is voor vloerverwarming. Deze is verkrijgbaar bij uw installateur of een bouwstofspecialist.
 • Bij vloerkleed of tapijt is het noodzakelijk dat u een soort kiest die voor vloerverwarming geschikt is, zonder foam rug.
 • PVC en Linoleum vloeren moeten eveneens geschikt zijn voor vloerverwarming.
 • Parket en laminaat zijn in het algemeen uitermate goed geschikt indien deze niet al te dik zijn (vanwege de thermische isolatie).

In principe kan Karbonik prima in dit soort “hybride” situaties worden toegepast. Er moet wel rekening worden houden met de temperatuurregeling voor deze kamer. Het is systeemtechnisch niet mogelijk om twee thermostaten voor 2 verschillende systemen in eenzelfde kamer toe te passen. Dit leidt er namelijk automatisch toe dat één van de systemen domineert en de controle overneemt. Wij raden in deze situatie aan Karbonik vloerverwarming primair te gebruiken om de kou uit de vloer te halen, waarbij de Karbonik thermostaat uitsluitend de vloertemperatuur regelt. De ruimtetemperatuur wordt door de thermostaat van de radiatoren geregeld.

In Nederland verbruikt een gezin met een gemiddelde tussenwoning volgens het CBS (2019) per jaar 1200m³ aardgas alleen voor verwarming (ca. 12.000 kWh).

Door lokaal te verwarmen met een Karbonik vloerverwarmingssysteem met een rendement van 100% bespaart u tegenover een radiator gedreven CV systeem tussen 40-50% aan energie. Er is dan slechts ca. 6.000 kWh per jaar nodig.

De belangrijkste redenen voor lage energieverbruik zijn:

Weinig warmteverliezen – Geen extra energie verbruik door circulatiepompen – Betere warmteregelingsmogelijkheid – Werkt sneller omdat het dicht onder het vloeroppervlak gelegd kan worden. Voor meer informatie bezoek deze pagina.

Hoe snel de vloer opwarmt hangt af van wat voor vloerbedekking en isolatiemateriaal u gebruikt. Bij een voldoende geïsoleerde pvc of houten vloerbedekking kan de Karbonik vloerverwarming deze in 15-20 minuten op temperatuur brengen. Bij tegels en plavuizen is de opwarmtijd gemiddeld 30-35 minuten.

Karbonik vloerverwarmingssystemen zijn net zo geschikt voor het verwarmen van een heel huis, een enkele kamer als ook voor het bijverwarmen of alleen warmhouden van een vloer.

Verdiepingsvloeren van nieuwbouwappartementen zijn vaak niet of slecht geïsoleerd. Zorg in dat geval altijd voor een extra isolatie onder de Karbonik folie. Hiervoor is 5mm XPS uitermate goed geschikt. De XPS dient tevens als contactgeluidisolatie.

De maximale hoeveelheid stroom die u kunt gebruiken is begrensd door de capaciteit van de huisaansluiting. Standaard in Nederland is dit 3 x 25 Ampère. Omgerekend is dat ca. 17 kW. Als u uw huis volledig elektrisch met Karbonik vloerverwarming wilt verwarmen, dan heeft u daarvoor doorgaans niet meer vermogen nodig dan 8 kW (voor een gemiddeld Nederlandse tussenwoning met isolatiewaarde R: 1-3 en HR glas met U-waarde van 2,0 tot 1,7 W/m²K).

Er blijft dus 9 kW vermogen voor andere elektrische stroomverbruikers over. Wanneer u gebruik maakt van een capaciteitsschakeling in de meterkast kan het stroomverbruik van zware verbruikers zoals een inductiekookplaat gedetecteerd worden en de stroomkring waaraan de Karbonik vloerverwarming aangesloten is, tijdelijk worden onderbroken. Zo worden eventueel optredende piekbelastingen voorkomen. Dit heeft verder weinig invloed op de verwarming omdat deze piekbelasting vaak niet langer dan 3-4 minuten duurt.

Bij een Karbonik vloerverwarmingssysteem wordt de vloertemperatuur met behulp van een vloersensor geregeld. De ingestelde vloertemperatuur aan de thermostaat is afhankelijk van de soort vloerbedekking die u heeft.

Pvc en houten vloeren mogen worden verwarmd tot maximaal 27~28 °C. Tapijtvloeren mogen tot maximaal 28 °C verwarmd worden. Plavuizen en tegels kunnen tot maximaal 29~31 °C verwarmd worden.

Switch The Language
  010-2613519
  info@karbonik.nl

  Bezoekadres
  Directiekade 2
  3089 JA Rotterdam

  Postadres
  Müllerkade 391
  3024 EP Rotterdam