faq verwarmingspanelen

IR Verwarmingspanelen

Dit is een eenvoudige vraag met een complex antwoord. De panelen zelf hebben na 10~15 min. Hun maximum temp. van 100~120C bereikt. Dan geven ze de max. stralingswarmte af en kun je, mits je binnen ca. 3m van het paneel staat al de stralingswarmte ervaren. Deze stralingswarmte verwarmt niet direct de lucht maar wel alle objecten in de ruimte; wanden, vloer, meubilair, mensen etc. Deze objecten warmen op en geven vervolgens hun warmte weer af aan de lucht. De luchttemperatuur ijlt dus na op de temperatuur van de objecten (en mensen) in de ruimte. Mits men zich binnen bereik van de straling bevindt, zal men zich ook bij een relatief lage luchttemperatuur toch al comfortabel kunnen voelen. Vergelijk dit met het zitten in de volle zon op een frisse winterdag.

Omdat de panelen 100C of warmer kunnen worden, is het goed ze buiten handbereik te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met het stralingsveld en met ‘schaduwwerking’. Bij een paneel aan het plafond boven een bureau zal het langer duren voor je warme voeten krijgt door de schaduwwerking van het bureau.

Bij goed gebruik zeer zeker! Met IR-panelen kan heel goed selectief worden verwarmd, waarbij met name de plaats wordt verwarmd waar warmte gewenst is zonder dat de gehele ruimte hoeft te worden verwarmd. Door de relatief snelle werking van IR-panelen (in 10~15 min geven ze al hun maximale stralingsafdracht) is het ook mogelijk om de verwarming alleen aan te hebben gedurende het tijdvak dat er warmte gewenst is. Dit ligt bij luchtverwarming aanzienlijk minder gunstig zodat met IR-panelen, mits goed toegepast, veel energie kan worden bespaard.

Switch The Language
  010-2613519
  info@karbonik.nl

  Bezoekadres
  Directiekade 2
  3089 JA Rotterdam

  Postadres
  Müllerkade 391
  3024 EP Rotterdam