Nieuwsbericht

Bestaand vloerverwarmingssysteem op een andere locatie opnieuw opgebouwd

19/10/2021

Karbonik heeft voor het eerst een bestaand vloerverwarmingssysteem verwijderd en op een andere locatie opnieuw opgebouwd. Is dat niet duurzaam?

Duurzaamheid kent vele facetten. Energie, circulariteit en materiaalverbruik om een paar te noemen. Bij het maken van producten worden er grondstoffen gebruikt en is er energie nodig. Deze energie gaat momenteel nog steeds gepaard met de uitstoot van een significante hoeveelheid broeikasgassen zoals CO2. Hoe complexer de producten hoe hoger de uitstoot ervan gedurende de productie. Een belangrijk aspect voor de beoordeling van de duurzaamheid van een product is dus ook de levensduur. Hoe langer een product meegaat, hoe lager de milieu-impact ervan.

In 2015 heeft Karbonik een vloerverwarmingssysteem in een huurpand in Aken (Duitsland) geïnstalleerd. De klant, die er als huurder in woonde, mocht geen veranderingen aan het pand aanbrengen, maar wilde wel de behaaglijke warmte van vloerverwarming ervaren. Er is voor Karbonik vloerverwarming onder een laminaatvloer gekozen. Nu, 6 jaar later, gaat de bewoner verhuizen. Omdat de hoogwaardige laminaatvloer nog in zeer goede staat is, heeft de bewoner ervoor gekozen om op de nieuwe locatie zowel het laminaat als ook de Karbonik vloerverwarming te hergebruiken.

Karbonik is gevraagd om bij het verwijderen van het laminaat aanwezig te zijn om de folie te inspecteren en deze opnieuw te installeren op de nieuwe locatie. De klant heeft dus naast een duurzame oplossing ook geld bespaard op de aanschaf van nieuwe folie.

Smart Home oplossing

In de nieuwe woning is een Karbonik huisautomatiseringssysteem aangebracht waarmee een koppeling wordt gemaakt tussen het verwarmingssysteem, een PV installatie op het dak van 39 zonnepanelen en een warmtepompboiler.

De fotovoltaïsche zonnepanelen met een piekvermogen van ca. 14 kW hebben als doel om het huishouden energieneutraal te maken. In combinatie met de huisautomatisering worden door middel van power management de vermogens aan die plekken toegewezen waar er op dat moment behoefte bestaat. Dit geldt ook voor de Karbonik vloerverwarming. Lokaal verwarmen betekent dat je niet een heel huis of een hele ruimte hoeft te verwarmen. Een enkel vertrek of zelfs deel van een vertrek is voor de behaaglijkheid van de mens vaak al toereikend. Zelfs in de winter kan een wat grotere installatie op het dak een grote bijdrage leveren aan de verwarming van enkele zones.

Huis in Duitsland volledig “all electric”

De “oude” folie uit Aken maakt nu deel uit van een verwarmingsinstallatie die door huisautomatisering gestuurd is. In deze installatie bepaalt het huisautomatiseringssysteem met behulp van aanwezigheidsdetectoren en ruimtesensoren waar er warmtebehoefte is. Volgens een prioriteitenlijst kan in combinatie met de voorgeprogrammeerde instelling van de thermostaten van het huisautomatiseringssysteem worden bepaald waar warmte nodig is. Omdat het Karbonik verwarmingssysteem zich direct onder het laminaat bevindt, kan het vloeroppervlak binnen zeer korte tijd (<30 min) op temperatuur worden gebracht en al heel snel voor behaaglijkheid zorgen.

Het Smart Home huisautomatiseringssysteem is bovendien gekoppeld aan een Smart Grid warmtepomp boiler. Deze boiler bevat 300 L water en zorgt voor warm tap- en douchewater. De stroom die deze warmtepompboiler voor het warme tap- en douchewater nodig heeft, haalt het voor het grootste deel van het dak. Het huisautomatiseringssysteem monitort of er restenergie is van de zonnepanelen die aan het elektriciteitsnet zou worden terug geleverd. Het systeem zorgt ervoor dat dit overschot aan energie nu de warmtepompboiler in gaat. Het nieuwe systeem is naast de warmtepomp ook voorzien van een modulerende verwarmingsstaaf die precies die stroom in warmte omzet die van de zonnepanelen het net in was gegaan. De besturing ervan gebeurt op de milliseconde nauwkeurig.

Energie besparen op gebruik van wasmachine en vaatwasser

Meestal wordt het water voor een wasmachine of vaatwasser elektrisch verwarmd. De vermogens die hiervoor gevraagd worden zijn hoog. Een voorschakelapparaat zorgt ervoor dat de wasmachine met (duurzaam) warm water wordt gevuld. Deze komt nu van de warmtepompboiler die zijn energie van het dak krijgt. Bij de vaatwasser is deze functie al geïntegreerd, waardoor deze alleen maar aan de warmwateraansluiting hoeft te worden aangesloten.

Karbonik zal het energieverbruik van deze installatie monitoren.

Switch The Language
  010-2613519
  info@karbonik.nl

  Bezoekadres
  Directiekade 2
  3089 JA Rotterdam

  Postadres
  Müllerkade 391
  3024 EP Rotterdam