Nieuwsbericht

Infrarood verwarming op basis van carbon

12/05/2021

Elektrische verwarming met koolstof als alternatief voor de warmtepomp

Over 29 jaar zou Nederland van het gas af moeten zijn. Vaak wordt als oplossing de warmtepomp genoemd, maar er zijn meer mogelijkhe- den. Karbonik levert bijvoorbeeld hoogwaardige elektrische verwarmingselementen die gebruik maken van infrarood warmte op basis van carbon. Hiervoor is geen grootschalige verbouwing nodig, aangezien de elementen ook kunnen werken op 230 Volt. Daarmee zijn ze dus ook uitermate geschikt voor woningen waar geen warmtepomp mogelijk is.

Verwarmen op basis van infrarood warmte biedt vele mogelijkheden: verwar- mingsfolie, verwarmend behang (fleece) en panelen. Karbonik biedt vloerver- warming, wandverwarming en plafondverwarming inclusief de bijbehorende besturingssystemen. De bestseller is de verwarmingsfolie van minder dan 0,5 mm dik, die prima te gebruiken is als vloerverwarming. De warmte die vrij- komt, is erg comfortabel, terwijl er minder energie wordt verbruikt dan bij traditionele verwarming. Omdat er geen water aan te pas komt, kan het systeem niet gaan lekken en omdat er geen bewegende delen zijn, is onderhoud ook niet nodig. “De aansturing gebeurt via een thermostaat, maar kan ook met een smartphone of huisautomatiseringssysteem”, vertelt Koen Klooster, me- de-eigenaar van Karbonik. “Het is een eenvoudig product qua samenstelling, waardoor het zeker zo’n dertig jaar meegaat. Ook is het goed te recyclen.”

‘De warmte die vrijkomt is erg comfortabel, terwijl er minder energie wordt verbruikt dan bij traditionele verwarming’

 

Energieneutrale verwarming

Uit Duits onderzoek van de Hochschule Konstanz Technik, Wirtschaft und Gestaltung blijkt dat je in sommige situaties beter uit bent met infrarood ver- warming dan met een warmtepomp. Een warmtepomp vergt een behoorlijke investering, die je ook kunt gebruiken voor elektrische infrarood verwarmings- elementen in combinatie met PV-panelen. Daarmee verkrijg je een energie- neutraal systeem. “In veel situaties ben je dan financieel en qua CO2-reductie beter uit. Bovendien is ons systeem geruisloos en snel en goedkoop te installeren”, aldus Klooster. Dat maakt het met name voor gebouwen waar geen warmtepomp wenselijk of mogelijk is, een goed alternatief. Ieder type ge- bouw kan ermee verwarmd worden, maar een goede isolatie blijft van belang.

Om tijdens het verwarmen niet meer energie te verbruiken dan noodzakelijk is, heeft Karbonik een ruim assortiment aan besturingssystemen. Klooster: “Zo’n besturingssysteem met powermanagement zorgt ervoor dat niet iedere ruimte tegelijkertijd energie verbruikt, terwijl toch optimaal verwarmd wordt. Met name voor grotere gebouwen is dit een toevoeging. Je hoeft de meter- kast dan niet uit te breiden.”

Individuele verwarming

Karbonik is een jong bedrijf dat werd opgericht in 2015 en inmiddels heeft het al zeer innovatieve producten laten zien. Het is de ambitie om in de toe- komst nog veel verder te gaan op het gebied van elektrisch verwarmen en energiebesparing. Zo is het nu ook mogelijk om ruimtes lokaal te verwar- men op basis van infrarood warmte, legt Klooster uit. “Met infrarood ver- warm je objecten in plaats van de lucht. De lucht wordt pas dan warm door in contact te komen met objecten en de bouwschil, net als bij verwarming door de zon. Met dit effect kunnen we werkplekken individueel van de juis- te temperatuur voorzien. Iedere werknemer heeft immers andere wensen.”

Werkplekken van het provinciehuis in Den Haag zijn op deze manier al in een pilot voorzien van individuele verwarming, in opdracht van de TU Delft. “De werkplekken die niet in gebruik zijn, hoeven niet verwarmd te worden en ook de omgeving kan koeler gehouden worden. We verwachten dit in de toekomst steeds vaker uit te rollen”, aldus Klooster

 

Switch The Language
  010-2613519
  info@karbonik.nl

  Bezoekadres
  Directiekade 2
  3089 JA Rotterdam

  Postadres
  Müllerkade 391
  3024 EP Rotterdam