Vragen over karbonik verwarmingsfolie

Karbonik kan onder ieder vloerbedekkingstype worden gelegd. Toch zijn er belangrijke punten om rekening mee te houden.

 • Bij plavuizen of tegels moet een flexibele tegellijm worden gebruikt die geschikt is voor vloerverwarming. Deze is verkrijgbaar bij uw installateur of een bouwstofspecialist.
 • Bij vloerkleed of tapijt is het noodzakelijk dat u een soort kiest die voor vloerverwarming geschikt is zonder foam rug.
 • PVC en Linoleum vloeren moeten eveneens geschikt zijn voor vloerverwarming.
 • Parket en laminaat zijn in het algemeen uitermate goed geschikt indien deze niet al te dik zijn, vanwege de thermische isolatie.

In principe kan Karbonik in dit soort “hybride” situaties worden toegepast. Er is wel rekening te houden met de temperatuurregeling voor deze kamer. Het is systeemtechnisch niet mogelijk om twee thermostaten voor 2 verschillende systemen in eenzelfde kamer toe te passen. Dit leidt er automatisch toe dat één van de systemen domineert en de controle overneemt. Wij raden in deze situatie aan alleen Karbonik vloerverwarming te gebruiken om de kou uit de vloer te halen, waarbij de thermostaat uitsluitend de vloertemperatuur regelt. De ruimtetemperatuur wordt door de regeling van de radiatoren bijgehouden.

In Nederland verbruikt een gezin met een gemiddelde tussenwoning volgens het CBS (2019) per jaar 1200m³ aardgas alleen voor verwarming (ca. 12.000 kWh).

Door lokaal te verwarmen met een Karbonik vloerverwarmingssysteem met een rendement van 100% bespaart u tegenover een radiator gedreven CV systeem tussen 40-50% aan energie. Er is dan slechts ca. 6.000 kWh per jaar nodig.

De belangrijkste redenen voor lage energieverbruik zijn:

Weinig warmteverliezen – Geen extra energie verbruik door circulatiepompen – Betere warmteregelingsmogelijkheid – Werkt sneller omdat het dicht onder het vloeroppervlak gelegd kan worden. Voor meer informatie bezoek deze pagina

Hoe snel de vloer opwarmt hangt af van wat voor vloerbedekking en isolatiemateriaal u wilt gebruiken. Bij een voldoende geïsoleerde PVC of houten vloerbedekking kan de Karbonik vloerverwarming deze binnen 15-20 minuten op temperatuur brengen. Bij tegels en plavuizen kan de opwarmtijd gemiddeld 30-35 minuten duren.

Karbonik vloerverwarmingssystemen zijn net zo geschikt voor het verwarmen van een huis, een enkele kamer als ook voor het bijverwarmen of alleen warmhouden van een vloer.

Verdiepingsvloeren van nieuwbouwappartementen zijn vaak niet of slecht geïsoleerd. Zorg in dat geval altijd voor een extra isolatie onder de Karbonik folie. Hiervoor zijn 5mm XPS uitermate goed geschikt en dienen mede als contactgeluidisolatie.

De maximale hoeveelheid stroom die u kunt gebruiken is begrenst door de capaciteit van de huisaansluiting. Standaard in Nederland is dit 3 x 25 Ampère. Omgerekend is dat ca. 17 kW. Als u uw huis volledig elektrisch met Karbonik vloerverwarming wilt verwarmen, dan heeft u daarvoor niet meer vermogen nodig dan 8 kW (voor een gemiddeld Nederlandse tussenwoning met isolatiewaarde R: 1-3 en HR glas met U-waarde van 2,0 tot 1,7 W/m²K).
Er blijft dus 9 kW vermogen voor andere elektrische stroomverbruikers over. Wanneer u gebruik maakt van een capaciteitsschakeling in de meterkast kan het stroomverbruik van zware verbruikers zoals een inductiekookplaat gedetecteerd worden en de stroomkring, waaraan de Karbonik vloerverwarming aangesloten is, tijdelijk worden onderbroken. Zo worden eventueel optredende piekbelastingen heel simpel voorkomen. Dit heeft verder weinig invloed op de verwarming omdat deze piekbelasting vaak niet langer dan 3-4 minuten duurt.

Bij een Karbonik vloerverwarmingssysteem wordt de vloertemperatuur met behulp van een vloersensor geregeld. De ingestelde vloertemperatuur aan de thermostaat is afhankelijk van de soort vloerbedekking die u heeft.

PVC en Houten vloeren mogen worden verwarmd tot maximaal 27 graden. Tapijtvloeren mogen tot maximaal 28 graden verwarmd worden. Plavuizen en tegels kunnen tot maximaal 29 graden verwarmd worden.

Switch The Language
  010-2613519
  info@karbonik.nl

  Bezoekadres
  Directiekade 2
  3089 JA Rotterdam

  Postadres
  Müllerkade 391
  3024 EP Rotterdam